
Film og podcast er effektiv måde at kommunikere til patienter og pårørende, så de kan føle sig bedst muligt klædt på – både praktisk og emotionelt – til mødet med sygehusvæsenet.
Film kan formidle følelser og erfaringer og give tryghed og virke beroligende, fordi man ser det personale og de konkrete fysiske omgivelser, der venter. Det er så at sige et følelsesmæssigt tillæg til det nødvendige skriftlige materiale med informationer og fakta.
I samarbejde med personalet på Ortopædkirurgisk Afdeling på Vejle Syghuse har Laursen Kommunikation produceret en række informationsfilm målrettet afdelingens patienter og pårørende.
Filmenes fokus er at formidle højfaglighed og et personale i øjenhøjde med patienter og pårørende.
Tak for den tilsendte informationsfilm vedrørende hofteoperation.
Stor ros for et informativt, vellavet og en oplysende informationsfilm. Det hjælper mig til at forstå, hvad der venter.
hofte-patient på Ortopædkirurgisk Afdeling, Vejle Sygehus
Filmene har både en praktisk funktion, hvor det visuelle sammen med patientpjecer osv. er velegnet til at gøre patienterne praktisk klar til at møde op, og samtidig kan filmmediet skabe en tryghed hos patienter og pårørende, fordi de filmene møder det personale, som også skal undersøge og behandle dem på afdelingen.
Tilbagemeldinger fra patienterne på filmene handler også om, at alene det at se afdelingens fysiske rammer på filmen har en beroligende effekt.
Samarbejdet med Søren Laursen har været fremragende, og han har forstået at glide ind i en klinisk hverdag med sit udstyr og har været i stand til at guide personalet, således at filmene er blevet realistiske og netop afspejler de forholder, der er på afdelingen og til fulde har opfyldt det ønske vi har om en grundig information.
Per Wagner Kristensen, ledende overlæge, Ortopædkirurgisk Afdeling, Sygehus Lillebælt, Vejle

Tusind tak for filmene. Dem har I fået lavet på en rigtig god og professionel måde. De giver et dejligt overblik over og indsigt i, hvad der kommer til at ske, direkte fra patienter og personale. Dem kommer jeg til at se igen og varmt anbefale til andre, der står foran den samme forandring
hofte-patient på Ortopædkirurgisk Afdeling, Vejle Sygehus
Sådan gør vi
Produktionen følger Laursen Kommunikations metode, der er rundet af teori og +20 års erfaring med medieproduktioner. En struktureret proces er ikke kun væsentlig, den sætter også kreativiteten fri og giver en god proces. Læs mere om Laursen Kommunikation her.
1. Idé og research
Formål og indhold i filmene blev aftalt ved to indledende møder, der blev udpeget en række sygeplejersker og læger, som var hovedfortællere i filmene og her kunne patienter og pårørende opleve præcis de mennesker, de ville møde senere. Repræsentanter fra ledelsen var også med for at fortælle om de overordnede principper i afdelingen.
De strategiske overvejelser er vigtige, så man sikrer, at filmene får et udtryk og indhold, der passer med organisationens værdier.
2. Optagelse
Grundlaget for det videre arbejde er solide drejebøger. Det er vores fælles forståelse og aftale af, hvad filmene skal indeholde.
Her skrives, hvad personalet skal sige filmene samt hvilke optagelser, der skal laves. Udtrykket i filmene er autentiske. Det skal være som at være der selv, og de medvirkende i filmene arbejdede grundigt i drejebøgerne i samarbejde med Laursen Kommunikation om at formidle i et sprog, patienter og pårørende forstår.
Det hele skulle udstråle høj faglighed – og varme.

Ud over alt hvad der skulle siges i filmene, blev det også nøje aftalt hvilke øvrige optagelser filmene skulle indeholde. Nogle film viser hele patientrejsen på fx en forundersøgelse fra parkering af bil til tak-for-i-dag, men andre var ren “talking heads” hvor læger fortæller om forskellige behandlingstilbud. Nogle medvirkende brugte telepromter, hvor teksten stod på. For andre var det ikke nødvendigt, og det er helt individuelt, hvad der giver en god kommunikation foran kameraet.
I processen er det vigtigt at have styr på love og regler, for alle der optages skal give samtykke til at ville være med. Både personale, patienter og pårørende.
Optagelserne til film-rækken kræver flere besøg på afdelingen fra filmholdet, for kameraet skal være til stede, når situationerne opstår, og når de medvirkende er til rådighed i en travl hverdag. De fleste gange kommer Laursen Kommunikation med en videojournalist, og nogle gange er der en ekstra kameramand med, hvis optagelserne er mere krævende.
Laursen Kommunikation har formået at skabe ro og tryghed omkring en for sundhedsfagligt personale meget uvant opgave. Tak for en meget human og professionel tilgang til opgaven
Lisbeth Lund Ditlevsen, afdelingssygeplejerske, Ortopædkirurgisk Afdeling, Vejle Sygehus
3. Postproduktion
Sidste skridt i produktionen er at klippe filmene sammen ud fra drejebøgerne, og herefter ser afdelingsledelsen filmene igennem og giver en samlet tilbagemelding. Måske skal der rettes fejl, misforståelser, og alle personfølsomme oplysninger skal sløres. Disse rettelser foretager vi, til slut lægger vi undertekster på, så alle kan lytte med.
Der skal også laves en udgave af filmene til blinde og svagtseende.
Herefter er filmene klar til at blive lagt på hjemmeside og app.
Søren Laursen har under hele forløbet udvist tor forståelse for særlige ønsker og også den lidt specielle arbejdsplads, og vi kan varmt anbefale Søren Laursen også til de lidt mere specielle opgaver.
Per Wagner Kristensen, ledende overlæge, ortopædkirurgisk afdeling, Vejle Sygehus
Patientfortællinger
En vigtigt del af kommunikationen er at få patienternes egne ord på oplevelsen af behandlingen. Det er troværdigt at høre dem fortælle om både smerter og opture efter en operation.
I patientfortællingerne er vi hjemme hos et repræsentativt udvalg af patienter, hvor de fortæller om deres nye hverdag, og dette kan kommende patienter og pårørende spejle sig direkte i.
Se eksempel på patientfortælling



Se filmene her
Crew
Tilrettelæggelse, foto og drone: Søren Laursen
Foto: Niels Baldus
Klip: Jens Bo Thomsen
Undertekster: Anton Laursen